HARRAN
Harran Logo Akredite Logo Akredite Logo

Üniversitemiz, YÖK ve TÜME Vakfı’nın Yapay Zekâ Destekli Tarım ve Hayvancılık Projesinde Yer Alacak


 

Harran Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile TÜME Vakfı arasında imzalanan ve gıdada tam bağımsız Türkiye vizyonunu taşıyan dev iş birliği protokolünün paydaşlarından biri oldu. Tarım ve hayvancılıkta dijital dönüşümü hızlandırmayı amaçlayan proje kapsamında yer alacak ilk 10 üniversite arasında Harran Üniversitesi de bulunuyor.

 

İmzalanan protokol ile Türkiye genelinde yapay zekâ destekli 20 otonom eğitim ve Ar-Ge çiftliği kurulması planlanıyor. Proje sayesinde yeni uygulamalı eğitim modelleri geliştirilirken, yaklaşık 40 bin gence istihdam veya girişimcilik kapısı açılması hedefleniyor.

 

YÖK Başkanı Özvar: “Türkiye’nin Politikalarına Yön Verecek Stratejik Bir Adım"

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen törende konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, atılan bu adımın iki kurum arasındaki iş birliğinin çok daha ötesinde olduğunu vurguladı. Özvar; gıda güvenliği, iklim değişikliği ve sürdürülebilir üretimin önemine dikkat çekerek, "Bu protokol, Türkiye’nin tarım, hayvancılık, teknoloji ve insan kaynağı politikalarına yön verecek stratejik bir adımdır. Üniversitelerimizde kurulacak eğitim ve araştırma çiftliklerinde öğrencilerimiz uygulamalı eğitim alacak, yapay zekâ destekli sistemlerle tarımda verimlilik ve katma değer en üst seviyeye çıkarılacaktır." ifadelerini kullandı.

 

"Yazılım ve Yapay Zekâ Birikimimizi Ülkemizin Hizmetine Sunuyoruz"

Harran Üniversitesi'nin böylesine stratejik bir projede öncü rollerden birini üstlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Üniversitemiz özellikle çağın yeniliklerini en iyi şekilde bilimle harmanlayan, yazılım ve yapay zekâ konularında ön plana çıkan bir eğitim kurumudur. Sahip olduğumuz bu dijital birikimi ve akademik gücü, ülkemizin gıda güvenliği ve tarımsal kalkınması adına sahaya yansıtacak olmanın gururunu yaşıyoruz" diye konuştu.

 

Proje kapsamında hayata geçirilecek modelle birlikte, yapay zekâ ve otonom sistemler kullanılarak üretimde verimliliğin artırılması ve akıllı tarım ile hayvancılık uygulamalarının yaygınlaştırılması hedefleniyor. Kurulacak otonom Ar-Ge çiftlikleri sayesinde öğrencilerimiz modern tarım teknolojileriyle iç içe, yerinde uygulamalı eğitim alma fırsatı yakalayacaklar. İstihdam odaklı bu vizyoner adımla hem Türkiye'nin gıda güvenliği stratejik olarak güçlendirilecek hem de gençlerimiz geleceğin teknoloji tabanlı tarım ve hayvancılık sektörüne kazandırılacaktır.