Depremleri Tahmin Etmek Adına Üniversitemizden Yenilikçi Bir Adım
Üniversitemizin bilimsel ve teknolojik araştırmalara yönelik 1001 projeleri, TÜBİTAK tarafından kabul edilmeye devam ediliyor. Bu kapsamda, Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hacer Şengül Kandemir’in yürütücülüğünde, "Türkiye’de Meydana Gelen Depremlere Meteorolojik Elemanların Etkisinin Nötrosofik İstatistiksel Analizi (2003-2023)" adlı TÜBİTAK 1001 projesi kabul edildi.
Proje kapsamında, gerçekleştirilecek analizler ve literatüre kazandırılacak istatistiksel testler yardımıyla, meteorolojik elemanlar ile depremler arasındaki ilişki incelenecek ve depremleri önceden öngörmek için planlar yapılacak. Bu doğrultuda, masaüstü, web ve mobil uygulamalar geliştirilecek.
Ülkemizde ve diğer ülkelerde meydana gelen depremler birçok can ve mal kaybına sebep olmaktadır. Geliştirilecek uygulamaların deprem tahmininde bulunarak erken önlem alınmasını sağlayacağı belirtiliyor. Ayrıca, ilgili uygulamaların deprem parametreleri ve meteorolojik elemanları birlikte ele aldığı, detaylı bir veri tabanı oluşturacağı ve ileride yapılacak birçok çalışmada önemli bir altlık oluşturacağı vurgulanıyor.
Afetlerin doğası gereği birçok belirsizlik barındırdığı ve disiplinler arası çalışma gerektirdiği ifade ediliyor. Bu bağlamda, disiplinler arası değerlendirmeyle, deprem ve iklim parametrelerinin belirsizlik durumlarının da göz önüne alınarak daha tutarlı sonuçların elde edilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında, elde edilecek sonuçların modellenerek yazılım uygulamaları yapılacağı ve depremin doğuracağı olumsuz etkilerin en aza indirilmesinin amaçlandığı bildiriliyor.
Doç. Dr. Hacer Şengül Kandemir’in yürütücülüğünde gerçekleştirilecek projede, Bitlis Eren Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nazlım Deniz Aral, Dicle Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Damla Barlak, Fırat Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mikail Et, Dicle Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Dr. Emrah Aslan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Doç. Dr. Alper Demirci araştırmacı olarak yer alıyor.

.jpg)
.jpg)
Haberler
28/07/2026
Harran Üniversitesi, İletişimin Geleceğine Yön Veren 2. İletişim Şûrası’nda
22/07/2026
HARRAN ÜNİVERSİTESİ -TÜBİTAK Milli Teknoloji Atölyesinde Heyecan Dolu Gün: Lise Yaz Kampı Başladı
21/07/2026
Vali Hasan Şıldak, Harran Üniversitesi’nin Bilim ve Teknoloji Altyapısını Yerinde İnceledi
03/07/2026
HRÜ HASTANESİ RETİNA TANISINDA YENİ DÖNEMİ BAŞLATTI
01/07/2026
Üniversitemiz SHMYO Dergisi Panacea’nın 5. Sayısı Yayınlandı
30/06/2026
Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi’nin ilk sayısı yayımlandı
30/06/2026
Harran Üniversitesi’nden Sürdürülebilir Kampüs Hamlesi: Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Üç Yerleşkede Hizmete Girdi
30/06/2026
Üniversitemiz “Bilim Kafe” Etkinlikleriyle Geleceğin Teknolojilerine ve Kariyer Fırsatlarına Işık Tuttu
29/06/2026
Şanlıurfa’nın Kültürel Hafızasına Katkı: Harran Üniversitesi Bilimsel Mirasın Korunmasına Öncülük Ediyor
24/06/2026
Harran Üniversitesi, Şanlıurfa’nın Tarihi ve Kültürel Mirasına Işık Tutuyor


